Fredrika Bremer

Levde: 1801-1865 (64 år)
Titel: Författarinna
Far: Carl Fredrik Bremer (1770-1830)
Mor: Brigitta Charlotta Hollström (1777-1855)

Fredrika Bremer - målad av Johan Gustaf Sandberg

Biografi
Fredrika Bremer föddes 17 augusti 1801 på en gård nära Åbo i Finland (som då tillhörde Sverige) som dotter till brukspatron och grosshandlaren Carl Fredrik Bremer (31) och Brigitta Charlotta Hollström (24). Vid tre års ålder, 1804, flyttade familjen till Stockholm.

Hon växte upp i ett strängt hem där den slutne, dystra fadern krävde total lydnad. Det var till exempel förbjudet för henne och systern att tala med någon annan bland tjänstefolket än sin egen uppasserska, och när det kom främmande på besök till föräldrarna fick barnen gå upp till sitt rum.

När kung Karl XIV Johan åren 1813-1814 började elda upp svenskarna mot Napoléon Bonaparte gick Fredrika allvarligt med tanken på att klä ut sig till kille och gå med i militären för att kämpa mot folkförtryckaren. I tonåren började hon att skriva små dikter som hon brukade läsa upp för sin familj. Hennes första skapelse var en dikt till månen. Hon var då åtta år gammal. 1828 när hon var 27 år gammal, debuterade hon strängt anonymt (även inför sina föräldrar) med samlingen 'Teckningar ur hvardagslifvet', som fick en stor framgång som inte bara stannade inom Sveriges gränser utan skrifterna översattes på flera olika språk och de lästes både i Europa och Amerika.

Fredrika gav i sina böcker exempel på hur orättvist kvinnornas ställning i samhället var och hennes läsare måste ge henne rätt i vad hon skrev. Slutligen ledde också hennes skrivande till att de styrande påverkades av hennes ord och till slut ändrades också lagarna. Undan för undan utvidgades kvinnornas rättigheter. Och de fick tillträde till de flesta undervisningsanstalter och fick rätt att inneha statstjänster.

År 1846 reste hon till Tyskland och på hösten 1849 till Nordamerika, för att där studera hemmen och kvinnans ställning i den nya världen. Efter hemkomsten därifrån gav hon 1853-1854 ut del 1-3 i 'Hemmen i Nya världen'. På sina resor hade hon alltid med sig sin skissbok där hon ritade av det hon såg. Hon skissade även av sin familj, vänner och bekanta. Vid femtifem års ålder (1856) reste hon åter iväg, denna gång till Schweiz och Italien där hon var i två år och på hemvägen åkte hon över Turkiet och Grekland. Efter denna resa gav hon 1860-1862 ut 'Lifvet i Gamla världen' och 'Dagboksanteckningar under resor i söder- och österland'.

Hon brukade brevväxla med andra författare, som till exempel Malla Silfverstolpe, Erik Gustav Geijer, Esais Tegnér och H.C. Andersen. Hon var en varmhjärtad person som hjälpte till där det behövdes, bland annat så uppmanade hon 1843 Sveriges kvinnor att verka för räddningshem åt vanvårdade barn. Koleraåret 1853 stod hon i spetsen för en förening av kvinnor som gav hjälp åt föräldralösa barn och nödställda familjer. 1855 försöker hon hjälpa brottslingar genom att försöka skaffa jobb till dem som avtjänat sitt straff, så att de inte skulle falla tillbaka i brottslighet igen när de kom ut.

År Bibliografi (urval)
1834 Presidentens döttrar
1835 Nina
1837 Grannarna
1839 Hemmet eller familjesorger och fröjder
1840 Strid och frid eller några scener i Norge
1843 En dagbok
1843 I Dalarna
1853-1855 Hemmen i den nya världen
1856 Hertha, eller en själs historia
1857 Fader och dotter
1860-1862 Livet i gamla världen

Fredrika dog på nyårsafton 1865 av en förkylning, 64 år gammal och begravdes på Österhaninge kyrkogård.
Nitton år efter sin död (1884) fick hon ge namn till Fredrika Bremerförbundet för främjandet 'av en sund och lugn utveckling av arbetet för kvinnans höjande i sedligt och intellektuellt såväl som i socialt och ekonomiskt hänseende', eftersom hon ansågs som den moderna kvinnorörelsens förkämpe.

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2004-11-07 | Uppdaterad 2020-05-31
Samtida händelser 1801 - 1865
1806 Hela Uddevalla brinner ner
1808-1809 Finska kriget
1810-1812 Kriget mot Storbritannien
1811 Soldatutskrivningsuppror i Skåne
1813-1814 Andra Napoleonkriget
1814 Fred i Kiel
1817 Kaffeförbud införs för 5:e gången
1818 Karl XIII dör
1818 Karl XIV Johan blir kung
1822 358 hus i Norrköping brinner ner
1822 Kaffeförbudet från 1817 hävs
1824 Stockholms dagblad grundas
1827 Brand förstör största delen av Åbo
1830 Hierta grundar Aftonbladet
1831 Första hästkapplöpningen i Sverige
1832 Dödsstraffet hängning avskaffas
1834 Första mekaniska bomullsväveriet
1834 Koleran dödar 12 500 i Göteborg
1836 Triumfbågen i Paris färdigbyggd
1838 Demonstrationer mot judar (Sthlm)
1841 Spö- och risstraff isf böter avskaffas
1841 Stockstraffet avskaffas
1842 Obligatorisk skolgång införs
1844 Karl XIV Johan dör
1844 Oscar I blir ny kung
1844 Säkerhetständstickan uppfinns
1845 Förbudet mot kusingifte upphävs
1846 Skråväsendet avskaffas
1850 Dagens svenska polis grundläggs
1853 1:a svenska telegraflinjen öppnas
1855 Offentliga spö/risstraff avskaffas
1856 Sveriges första järnväg öppnas
1859 Oscar I dör Karl XV blir kung
1862 Stockholm-Göteborg järnväg invigs

Källor
dela sidan
Böcker:
• Vem är vem i världslitteraturen, författarlexikon
• Berömda svenskar från tolv sekler (Sahlberg)
• Svenska män och kvinnor (Bonniers förlag)

Hemsida:
» riksarkivet.se

Mer historia


swishikon Stöd historiesajten! swishikon