David Beck

Levde: 1621-1656 (35 år)
Titel: Konstnär, målare
Epok/stil: Porträttmålare, hovmålare

David Beck - kopparstick efter självporträtt

Biografi
David Beck (Beek) föddes i staden Delft i Nederländerna den 25 mars 1621 som son till en skolmästare, och fick därför en god allmänutbildning. Han blev sedan lärjunge hos Michiel Janszoon van Miereveld som då var den duktigaste porträttmålaren i Becks hemstad.

Nitton år gammal (1640) reste Beck till London där han började i Anthony van Dycks målarstudio. Väl i London fick han inte så många tillfällen att få instruktioner av mästaren själv eftersom van Dyck blev sjuk och dog året efter det att Beck kommit till London. Han lärde sig ändå den fina målartekniken och han anlitades snart av den engelska kungen Karl I. Efter ett tag lämnade han emellertid England och for runt i Europas hov och målade, tills han träffade på en av drottning Kristinas agenter. Kristina var passionerat intresserad av konst och hon försökte locka till sig duktiga konstnärer till Sverige.

Drottning Kristina – målad av David Beck
Karl X Gustav, målad av Beck ca 1648
Beck blev erbjuden en summa pengar han inte kunde motstå och reste därför till Stockholm dit han kom 1647. Under sin fyraårsperiod (1647-1651) i Sverige som Kristinas konterfejare (porträttmålare) hann han med att måla flera porträtt av Kristina själv, änkedrottningen Maria Eleonora, Gustaf Horn, Per Brahe d.y., Axel Oxenstierna och Karl X Gustav med flera. Dessutom målade han, på resor bekostade av Kristina, åtskilliga furstar, som hertigen av Orleans, danska kungaparet och så vidare.

Många av originalporträtten tog Kristina med sig till Rom, och är nu försvunna, men några blev dock reproducerade i kopparstick av den framstående polske gravören Jeremias Falck. År 1652 var han bosatt i Amsterdam.

Året därpå anslöt han sig till Kristinas hov i Rom, och följde sedan med henne på hennes resa till Frankrike 1656. Därifrån reste han sedan själv hem till Haag, där han dog samma år, den 20 december 1656. Han blev endast 35 år gammal och vad man vet så gifte han sig aldrig. Man misstänkte även att han dog av förgiftning.

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2005-08-07 | Uppdaterad 2017-12-01
Samtida händelser 1621 - 1656
1627-1629  200 "häxor" bränns i Tyskland.
1632  Vladislav IV blir kung i Polen.
1636  Harvarduniversitetet i Cambridge grundas.
1642  Bibeln utges i sin helhet på finska.
1649  Englands kung, Karl I avrättas.
1652  Första kaffehuset i London öppnar.
1656  Christiaan Huygens tar patent på pendeluret.

Källor
dela sidan
Böcker:
Svenska män och kvinnor (Bonniers förlag)
Svenska konstnärer, biografisk handbok (Lorentzon)

Hemsida:
» riksarkivet
» denstoredanske.dk
» stora bilden

Mer historia


swishikon Stöd historiesajten! swishikon