Carl Jonas Love Almqvist

Levde: 1793-1866 (72 år)
Titel: Författare, lärare, präst, ämbetsman
Far: Carl Gustaf Almquist (1768-1846)
Mor: Brigitta Lovisa Gjörwell (1768-1806)

Carl Jonas Love Almqvist

Biografi
Carl Jonas Love Almqvist föddes i Stockholm den 28 november 1793 som son till krigskommissarie Carl Gustaf Almquist (25) och Brigitta Lovisa Gjörwell (25).

Han tog studenten i Uppsala 1808 och fil. mag. 1815, och en tid tjänstgjorde i konungens kansli.
År 1826 tjänstgjorde han en tid som vice lektor vid Karlberg, och 1828 blev han lärare vid Nya elementarskolan och följande året rektor på samma ställe.

Han var en utmärkt lärare, och gav ut en del läroböcker, såsom en allmän svensk språklära och Svensk rättstafningslära

När han var 44 år gammal (1837) prästvigde han sig och förordnades till regementspastor vid Livbeväringsregementet.
Carl Jonas Love Almqvist
C. J. L. Almqvist
Han var en mångsidig författare som skrev bland annat lyriska och dramatiska dikter, romaner, sagor, noveller, moraliska, politiska och pedagogiska avhandlingar, historieforskning, läroböcker i bland annat matematik och språkvetenskap.
År 1839 gav han ut 'Det går an', där han ansågs angripa äktenskapets helgd eftersom han försvarade fri kärlek mellan ogifta.

I en ålder av 58 år (1851) var han tvungen att fly från Sverige då han misstänktes för bedrägeri och mordförsök (förgiftning) på en person han lånat pengar av, och for till Amerika där han lär ha givit lektioner och skrivit i tidningarna.
Fjorton år senare (1865) återvände han till Europa, men kunde dock aldrig komma tillbaka till Sverige.

År Bibliografi (urval)
1832 Jaktslottet (skönlitteratur)
1822,1839 Amorina (drama)
1832-1851 Törnrosens bok, samlingsbok (skönlitteratur)
1834 Drottningens juvelsmycke (drama)
1835 Ramido Marinesco (drama)
1849 Drömmar (poesi)
1838 Svenska fattigdomens betydelse
1838 Det går an (om jämlikhet mellan könen och fria förhållanden)
1839 Ormus och Ariman (satir)
Om svenska rim
Sesemana
Kapellet (folklivsberättelse)

Familj
År 1824 gifte sig Almqvist (31) med Anna Maria Lundström (27) och de fick barnen:
1) Ludvig Carl Wilhelm (1825-1886)
2) Maria Lovisa (1829-1893)

Han gick bort i Bremen i Tyskland den 26 september 1866, 72 år gammal men begravdes på Solna kyrkogård i Stockholm.

swishikon Stöd historiesajten! swishikon

Inlagd 2004-11-06 | Uppdaterad 2019-04-10
Samtida händelser 1793 - 1866
1796 Smittkopporsvaccin uppfinns
1796 Kaffeförbudet från 1794 hävs
1799 Kaffeförbud i Sverige återigen
1801 Tiggeri straffas med ris & spinnhus
1802 Kaffeförbudet från 1799 hävs
1803-1815 Första Napoleonkriget
1806 Hela Uddevalla brinner ner
1808-1809 Finska kriget
1810-1812 Kriget mot Storbritannien
1811 Soldatutskrivningsuppror i Skåne
1813-1814 Andra Napoleonkriget
1814 Fred i Kiel
1817 Kaffeförbud införs för 5:e gången
1818 Karl XIII dör
1818 Karl XIV Johan blir kung
1822 358 hus i Norrköping brinner ner
1822 Kaffeförbudet från 1817 hävs
1824 Stockholms dagblad grundas
1827 Brand förstör största delen av Åbo
1830 Hierta grundar Aftonbladet
1831 Första hästkapplöpningen i Sverige
1832 Dödsstraffet hängning avskaffas
1834 Första mekaniska bomullsväveriet
1834 Koleran dödar 12 500 i Göteborg
1836 Triumfbågen i Paris färdigbyggd
1838 Demonstrationer mot judar (Sthlm)
1841 Spö- och risstraff isf böter avskaffas
1841 Stockstraffet avskaffas
1842 Obligatorisk skolgång införs
1844 Karl XIV Johan dör
1844 Oscar I blir ny kung
1844 Säkerhetständstickan uppfinns
1845 Förbudet mot kusingifte upphävs
1846 Skråväsendet avskaffas
1850 Dagens svenska polis grundläggs
1853 1:a svenska telegraflinjen öppnas
1855 Offentliga spö/risstraff avskaffas
1856 Sveriges första järnväg öppnas
1859 Oscar I dör Karl XV blir kung
1862 Stockholm-Göteborg järnväg invigs
1865 Svenska röda korset bildas

Källor
dela sidan
Böcker:
• Vem är vem i världslitteraturen, författarlexikon
• Svenska män och kvinnor (Bonniers förlag)
• Berömda svenskar från tolv sekler (Sahlberg)

Hemsida:
» riksarkivet.se

Mer historia


swishikon Stöd historiesajten! swishikon