Maria Stuart

Levde: 1542-1587 (avrättad, 44 år)
Titel: Drottning i Skottland 1542-1567. (Mary, Queen of Scots)
Drottning i Frankrike 1558-1560
Far: Jakob V (1512-1542)
Mor: Maria av Guise (1515-1560)
Mary I Stewart/Stuart Historia
Maria I Stuart (även 'Mary I Stewart' och 'Mary Queen of Scots') föddes i Linlithgow Palace i Skottland den 8 december 1542 som dotter till den skotske kungen, Jakob V (30) och Maria av Guise (27). Sex dagar efter hennes födelse dog hennes far och Maria blev därmed Skottlands drottning, sex dagar gammal. Hon kröntes till drottning i Stirling Castle, den 9 september året därpå, nio månader gammal.

De första åren under Marias uppväxt var James Hamilton, 2:e earlen av Arran Skottlands verklige regent. Han regerade fram till 1554 då Marias mor, Maria av Guise tog över. Den engelska kungen, Henrik VIII, ville att Maria skulle trolovas med hans son, Edvard VI. När hans förslag blev avvisat gjorde han en massa plundringståg och upplopp i Skottland. Det värsta sägs ha varit det som inträffade den 10 september 1547, och som är känt under namnet Black Saturday (svarta lördagen), då skottarna led ett bittert nederlag i slaget vid Pinkie Cleugh.

Frans II
Frans II
(1544-1560)
Marias mor, som fruktade för hennes säkerhet, sände henne tillfälligt till ett kloster. I samma veva fick hon ett annat förslag ifrån den franske kungen, Henrik II, som föreslog att Maria skulle gifta sig med hans son, Frans, som var två år yngre än Maria. På så sätt kunde man även sammanföra Skottland och Frankrike. Marias mor gick med på detta och avtalet slöts i ett nunnekloster i närheten av Haddington, Skottland, den 7 juli 1548. Maria var då 5½ och Frans ett år yngre. Månaden efter seglade Maria, fem år gammal och utan sin mor, till Frankrike, där Henrik II hade lovat att skydda och uppfostra henne. Maria sägs ha varit både livlig, söt och smart och hon fick en riktigt lovande barndom. Under de kommande tio åren växte hon upp vid det franska hovet. Hon fick den bästa utbildningen och vid studietidens slut sägs det att hon behärskade både franska, latin, grekiska, spanska och italienska förutom hennes modersmål, skotska och dessutom lärde hon sig att rida, sy och skriva dikter. Under sin tid i Frankrike bytte hon sitt efternamn Stewart till Stuart eftersom fransmännen inte hade bokstaven W i sitt alfabet.

Maria & Frans
Frans II & Maria Stuart

Äktenskap 1
Den 24 april 1558, vid 15 års ålder, gifte Maria sig med Frans, som då var 14. Bröllopet stod i Notre Dame i Paris. Året därpå (1559) dog Frans far, Henrik II, och Frans blev Frankrikes nya kung och Maria landets drottning. Enligt lagen var Maria också den första i turordningen till den Engelska tronen, efter sin kusin, drottning Elizabeth I, om denne inte fick några barn. Enligt den katolska tron var dock Elizabeth illegitim, vilket gjorde Maria till den rätta arvtagaren. Frans dog redan efter två år och sju månaders äktenskap. Han var endast 16 år och 10 månader gammal när han dog. Hans mor, Catherine av Medici tog över den franska tronen som förmyndare för Frans bror, den nya franska kungen Karl IX som bara var 10 år.

Maria, som nu var änka vid arton, återvände till Skottland som hon inte sett på 13 år. Hon anlände till Leith i augusti 1561 som en katolsk monark, i ett land där reformationen var i full gång. I september samma år hade hon ett möte med den protestantiska reformatorn John Knox för att se om de kunde lösa de religiösa konflikterna som rådde, men utan resultat.
Lord Darnley
Henry Stuart
(1545-1567)

Äktenskap 2
I februari 1565, vid 22 års ålder, mötte hon sin kusin Henry Stuart, kallad Lord Darnley, (19) som hon blev förälskad i och gifte sig med i Holyrood Palace i juli 1565. Många var emot äktenskapet, bland annat Earlen av Moray som startade ett uppror. Maria samlade dock snabbt ihop en armé och slog ned upploppet. Det tog inte lång tid innan hon också började tvivla på Darnleys karaktär. Hon övergav därför sin idé att låta kröna honom till kung. Darnleys protestantiska vänner spelade på hans svartsjuka och involverade honom i en komplott att mörda Marias italienska sekreterare, David Rizzio, som de tyckte tillbringade alldeles för mycket tid med henne. Den 9 mars 1566 blev Rizzio också brutalt mördad i Marias närvaro i Holyrood Palace. Hon var då gravid i sjätte månaden och började frukta för sitt och det ofödda barnets liv. Tre månader senare, den 19 juni, födde hon sin son, den blivande Jakob VI av Skottland (Jakob I av England), i Edinburgh Castle.

James Hepburn
James Hepburn
(1535-1578)
I februari 1567 övertalade Maria sin man, Darnley, som för tillfället var i Glasgow, att återvända till Edinburgh. Väl tillbaka bodde han i ett hus vid Kirk o´Field. Den 9 mars stannade Maria vid honom till klockan 10 på kvällen, innan hon återvände hem till Holyrood. Klockan två på natten skedde en kraftig explosion som totalt förstörde huset som Darnley bodde i. Darnleys och en betjänts kropp hittades på baksidan av huset, strypta. Darnleys inflytelserika släkt anklagade James Hepburn, earl av Bothwell för dådet. Grunden angav de var att med Darnley ur vägen kunde Bothwell gifta sig med Maria. Månaden efter hölls en rättegång, där Bothwell stod anklagad, men då inga vittnen dök upp friades han. Senare i samma månad sägs det att Maria, som var på väg till Edinburgh, blev hejdad av Bothwell, som övertalade henne att följa med honom till Dunbar Castle. Det är oklart om de redan då var ett par eller inte, eller om den våldtäkten som sägs ha ägt rum verkligen skedde eller om allt var påhittat.

Äktenskap 3
James Hepburn och Maria gifte sig i alla fall den 15 maj 1567. Detta kan man säga var första steget i riktning till Marias avrättning. En allmän avsky bland befolkningen spred sig efter giftermålet. Folk förstod inte hur hon kunde gifta sig med sin mans mördare. Bothwell var ju inte fälld för mordet men alla trodde att han var skyldig ändå.

Jakob
Jakob VI/I
(1566-1625)
Månaden efter möttes de båda av en stort uppbåd. Bothwell flydde medan Maria, nu 24 år gammal, blev tillfångatagen. Hon blev inspärrad på Lochleven Castle och den 24 juni 1567 fick hon valet att antingen abdikera eller dö. Hon valde att abdikera och hennes ettåriga son blev Jakob VI av Skottland. Marias halvbror, Earlen av Moray, blev regent under Jakobs uppväxt.

Efter nästan ett år i fångenskap lyckades hon fly (2 maj 1568). Hon satte ihop en armé men blev besegrad av Earlen av Moray i slaget vid Langside den 13 maj 1568. Emot alla råd flydde hon till England för att försöka få hjälp av sin kusin, drottning Elizabeth vilket hon inte fick. Tvärtom så blev hon istället slängd i fängelse där hon sedan satt i 19 år. Hon fick aldrig se sin son, eller Skottland igen. Till slut, efter att Maria blivit lurad in i en komplott mot Elizabeth, avrättades hon den 8 februari 1587 vid Fotheringhay Castle, 44 år gammal.

dela sidan
  
Samtida händelser 1542 - 1587

1547  Henrik II blir kung i Frankrike.
1554-1557  Stora ryska kriget pågår.
1556  Filip II blir kung i Spanien.
1568-1648  Nederländska frihetskriget pågår.
1569   Första statliga lotteriet hålls i London
1573  Henrik III blir kung i Polen.
1574  Henrik III blir kung i Frankrike.
1580  Spanska ridskolan i Wien grundas.
1584  Ivan den förskräcklige dör

Källor


Inlagd 2005-09-12 | Uppdaterad 2019-10-09