Per Daniel Amadeus Atterbom

Levde: 1790-1855 (65 år)
Titel: Författare, kritiker, skald, filosof, professor i teoretisk filosofi
Far: Gabriel Atterbom (1750-1807)
Mor: Hedvig Kristina Kernell (1766-1810)
Per Daniel Amadeus Atterbom - målad av Johan Gustaf Sandberg Historia
Per Daniel Amadeus Atterbom föddes 19 januari 1790 i Åsbo socken i Östergötland som son till dåvarande komministern Gabriel Atterbom (40) och Hedvig Kristina Kernell (24).

Redan som åttaåring skrev han sin första roman som hette 'Alphonsus och Marina, historia gjord af mig'. Han var inåtvänd och klen som barn och satt mycket inne och läste och blev en riktigt bokmal. Vid tio års ålder hade han lärt sig tyska på egen hand från Pufendorfs universalhistoria och Hübners geografi. Han läste också Jakob Henrik Mörks 'Adalrik och Göthilda', Jakob Wallenbergs 'Susanna', Olof von Dalins dikter och Snorres kungasagor med mera.

Nio år gammal (1799) sattes han i skola i Linköping där han bodde hos sin morbror, P.Kernell, som var en av Carl Gustaf af Leopolds närmaste vänner, och i hans välförsedda bibliotek ökade han sina kunskaper rejält. Där lärde han känna Johan Henric Kellgrens, Bengt Lidners, Carl Michael Bellmans och Frans Mikael Franzéns verk och greps av stor beundran för dem. Även utländska författare som Wieland och Bürger uppskattade han stort.

Per Daniel Amadeus Atterbom
Atterbom. Litografi av Mauritz Frumerie (1775-1853)
Femton år gammal (1805) blev han student i Uppsala och på hösten samma år intogs han i sällskapet Vitterhetens vänner som emellertid snart upplöstes. Han studerade den moderna tyska poesin och filosofin. Tillsammans med sina vänner Hedborn, Ingelgren m.fl. stiftade han 1807 ett nytt litterärt sällskap som först kallades för Musis amici och sedan för Auroraförbundet.
Atterbom hade en av de mest framskjutna platserna bland dåtidens poeter och författare. Under åren 1810-1817 skrev han en rad med dikter som blev banbrytande både till form och innehåll. I juni 1817 åkte han utomlands, bland annat till Tyskland och sen till Italien. Väl tillbaka i Sverige igen utsågs han till lärare åt kronprins Oscar, som han skulle lära litteratur och det tyska språket. Två år senare (1821) blev han docent i historia vid Uppsala akademi.

Trettiofyra år gammal (1824) utnämndes han till filosofie adjunkt och fyra år senare (1828) befordrades han till professor i teoretisk filosofi, vilket han bytte sju år senare mot estetisk och modern litteratur. Atterbom var politisk konservativ och undervärderade tidens fördomsfria rörelser, vilket gjorde att han från 1830-talets mitt utsattes för orättvis kritik av Stockholmspressen.
Han gav bland annat ut 'Lycksalighetens ö', 'Blommorna' och 'Svenska siare och skalder'. 1839 blev han medlem i Svenska Akademin, efter att Per Henrik Ling avlidit, och där fick han sex år senare ta emot det kungliga priset. Atterbom har kallats för 'Den svenska nyromantikens yppersta målsman och en av Sveriges mest framstående skalder'.

Årtal Bibliografi (urval)
1810 Erotikon
1811 Skaldarmal
1812 Blommorna
1813 Allegro och adagio
1814 Fågel blå
1821 Recensionsblommor och Fridsrop
1824-1827 Lycksalighetens ö
1835 Studier till filosofins historia och system
1841-1855 Svenska siare och skalder

Utöver detta skrev han ett stort antal avhandlingar och uppsatser bland annat om Almquist, Runeberg, Stagnelius, tidskriften "Iduna" och minnesanteckningar över Hedborn och Palmblad. Atterbom förde ett stilla, tillbakadraget liv i energisk forskning och flitig litterär verksamhet.

Familj & barn
År 1826 gifte sig Atterbom (36) med Ebba Fredrika af Ekenstam (25) och de levde i ett sällsynt lyckligt äktenskap. De fick barnen:
1) Hedvig Catharina Fredrika (1829-1909)
2) Ebba Amalia Maria (1833-1857)
3) Ernst Gabriel Amadeus (1835-1924)

Atterbom gick bort året efter sin hustru, den 21 juli 1855, 65 år gammal och begravdes på gamla kyrkogården i Uppsala.

dela sidan
  
Samtida händelser 1790 - 1855

1796  Smittkopporsvaccin uppfinns av E. Jenner.
1796  Kaffeförbudet från 1794 hävs.
1799  Kaffeförbud i Sverige återigen.
1801  Tiggeri straffas med spö, ris & spinnhus.
1802  Kaffeförbudet från 1799 hävs.
1803-1815 Första Napoleonkriget.
1806  Hela Uddevalla brinner ner.
1808-1809  Finska kriget.
1810  Kompositören Frédéric Chopin föds i Polen.
1810-1812  Kriget mot Storbritannien.
1811  Uppror mot soldatutskrivningar i Skåne.
1813-1814  Andra Napoleonkriget.
1814  Fred i Kiel.
1817  Kaffeförbud införs igen (för 5:e gången)
1818  Karl XIII dör och Karl XIV Johan blir kung.
1822  358 hus i Norrköping brinner ner.
1822  Kaffeförbudet från 1817 hävs.
1824  Stockholms dagblad grundas.
1830  Lars Johan Hierta grundar Aftonbladet.
1831  Första hästkapplöpningen i Sverige.
1832  Dödsstraff genom hängning avskaffas.
1834  Första mekaniska bomullsväveriet etableras.
1834  Koleran dödar 12 500 i Göteborg.
1836  Triumfbågen i Paris färdigbyggd.
1838  Demonstrationer i Stockholm mot judar.
1841  Spö- och risstraff i.s.f. böter avskaffas.
1841  Stockstraffet avskaffas.
1842  Riksdagen inför obligatorisk skolgång.
1844  Karl XIV Johan dör. Oscar I blir ny kung.
1844  Pasch uppfinner säkerhetständstickan.
1845  Förbudet att kusiner gifter sig upphävs.
1846  Skråväsendet avskaffas.
1850  Grunden till dagens polis läggs.
1853  Första svenska telegraflinjen öppnas.

Källor

Böcker:
Vem är vem i världslitteraturen, författarlexikon (1994)
Svenska män och kvinnor - A-B (Bonniers förlag 1942) sid 154-155
Uppsala Domkyrkoförsamling, FA:5, Död 1836-1861, GID: 2275.185.3000

Hemsida:
» riksarkivet.se
» stora bilden

Inlagd 2004-11-04 | Uppdaterad 2019-04-10